Si cum sa iti alegi numele de domeniu pentru un site.
Traim intr-o lume sufocata de mesaje. O lume care striga la tot pasul „diferentiaza-te si fii altfel, schimba macazul si iesi din zona ta de confort!” In mod paradoxal, daca ne-am conforma cu totii, s-ar ajunge ori la haos, ori la asemanari izbitoare. Voi incepe, asadar, prin a puncta la ce se refera de fapt aceasta necesara diferentiere in mediul online autohton.
Prima recomandare ar fi o analiza atenta a celor mai buni reprezentanti dintr-un domeniu – concurenta, loiala sau nu, pe care o admiram. Va fi usor de observat ca aceasta se diferentiaza online nu atit prin aspect sau prin modul de organizare a continutului in pagina, cit prin succesul cu care reuseste sa creeze experiente placute pentru utilizatori. In detaliu, cele mai rezistente site-uri sint cele care nu-si deranjeaza clientul. Ele il fac pe utilizatorul obisnuit sa se descurce foarte usor in navigatie, sa nu fie naucit de grafica, sa gaseasca repede ceea ce il intereseaza, sa inteleaga simplu mesajul si atitudinea pe care o companie le promoveaza. Si, mai ales, il fac pe utilizator sa inteleaga ce anume isi doreste detinatorul site-ului de la el si cum sa actioneze mai departe.
Informatia relevanta, grija cu care aceasta este expusa si innoirea ei periodica si interesanta sint secretele diferentierii benefice in online. Insumate, ele creeaza aceasta experienta placuta care il face pe utilizator sa revina, sa se implice, sa actioneze, sa cumpere sau sa recomande.
Experienta utilizatorului cu un site incepe de la numele ales pentru domeniul acestuia.
In functie de bugetul de promovare, numele unui domeniu poate fi de doua feluri – numele brandului reprezentat, care se promoveaza prin investitia in brand, sau numele special pentru optimizarea pe categorie (ex. www.covoaredinpiele.ro). In ceea ce priveste serviciile locale, tot in a doua categorie se inscriu si sint recomandate numele de categorie alaturi de indicatia geografica (www.covoaredinpieleiasi.ro).
Pe scurt, alegerea unui nume de domeniu trebuie sa fie inspirata din comportamentul utilizatorilor pe internet. Ei cauta un brand, un produs/serviciu sau o informatie, tastind indicii despre acestea pe motoarele de cautare. Din elementele care ar putea dauna experientei pe care utilizatorii o pot avea cu numele site-ului pot fi enumerate urmatoarele: folosirea cratimei care realizeaza legatura intre numele de brand sau cuvinte, dublarea literelor pentru cuvintele comune si inserarea cifrelor, care pot fi uitate sau stirnesc confuzii.
Prin urmare, pentru a obtine rezultate pe net, site-ul nu trebuie sa fie femeia cu parul albastru de la petrecere, care iti cinta o melodie de cite ori incerci sa intri in vorba cu ea, ci gazda binevoitoare, cea pe care toata lumea o gaseste usor, inca de la intrare. (gavrilescu.com)